Jak uvařit rýži snadno v mikrovlnce?
30.10.2012 19:47
Až mě překvapuje, jak moc narážím na problémy s vařením rýže a kolik lidí jen proto, že jinak neumí, je ochotno konzumovat vyvařenou bezchutnou hrůzu zvanou „varný sáček“. My už léta neděláme rýži jinak než v mikrovlnce, a to k všeobecné spokojenosti. Klasickou přílohovou dlouhozrnnou, jasmínovou, basmati, kulatou lepivou na suši – vše snadno, rychle, bez práce, se skvělým výsledkem.
Na 1 dl rýže dáme 1,5 dl vody a špetku soli, vaří se zakryté ve varném skle 2 minuty na maximum a pak 12 minut na polovinu. To je celé. Úměrně množství rýže se násobí vše ostatní, a to i čas – jen ten druhý, dojížděcí, se nenásobí tolik (pro exaktnachtivé je to asi 10 minut plus 2 minuty na každý dl rýže). Příklad:
-
2 dl rýže, 3 dl vody, necelá lžička soli, 4 minuty naplno + 14 minut napůl
-
1 hrnek rýže (2,5 dl), 1,5 hrnku vody, lžička soli, 5 minut naplno + 15 minut napůl
-
4 dl rýže, 6 dl vody, 1,5 lžičky soli, 8 minut naplno + 18 minut napůl
-
2 hrnky rýže (0,5 l), 3 hrnky vody, 2 lžičky soli, 10 minut naplno + 20 minut napůl
Jasmínovou rýži k číně nesolím vůbec. Když chci rozvařenější/lepivou (kulatou) třeba na suši nebo jiné tvarování, nedám 1,5násobek, ale dvojnásobek vody. Časy jsou spíše orientační, každý rýži rád jinak měkkou, výkon mikrovlnek se taky liší. Stačí pár kalibračních pokusů a napříště už bude rýže vždy ideální a pokaždé stejně skvělá.
Zdroj:https://pixy.cz/pixynergia/2008/02/27/ryze-v-mikrovlnce-jednoduchost-sama
———
Zpět